top of page

Ķermeni un dvēseli pabarot

Vai es esmu tikai ķermenis? Vai pastāv vēl kāda smalkāka enerģija, kura baro manu ķermeni, šūnas un to, kas es esmu viņpus ķermeņa neredzamā plānā?




Ir. Pastāv dažādas smalkas un vēl smalkākas enerģijas, kuras mūs baro, dziedina un atjauno dažādos plānos un līmeņos. Un nav nemaz jābūt jogas, cigun vai kādu citu enerģētisko prakšu praktizētājam, piekritējam vai enerģiju atzinējam, lai zinātu un sajustu to, kā tas ir – pabarot dvēseli. Acīm neredzamas, vien smalkāk sajūtamas vibrācijas, kas mūs “baro”, uztverot caur kādu citu cilvēku raidītu radīšanu – vārdu, dziesmu, balsi, gleznu, mūziku, rakstīto vai vienkārši klātbūtni. Pēc to uztveršanas mēs varam sajusties kā “paēduši”. Ar kādu smalkāku “barību”, ar nemateriālu enerģiju neizskaidrojami labi piepildījušies un piepildīti.

Tas nav nemaz tik vienkārši, mēģināt aprakstīt, kā tas ir – ar neredzamu enerģiju pabarot arī fizisko ķermeni. Piemēram, dabā. Ja esam bijuši mežā vai pie jūras un tur vēl apzināti elpojuši dziļāk nekā ikdienā, arī pēc tam jūtamies it kā kaut ko labu “paēduši”. Esam pilnāki – neredzamā veidā izpletušies lielāki, plašāki, sazemētāki. Grūti izskaidrojama un paskaidrojama “barība” ir mūs piepildījusi.

Protams, pastāv arī veids, kā to visu mēģināt izskaidrot ar zinātniski taustāmām metodēm, – par skābekli, par dažādajām nervu sistēmām mūsos, par hormoniem, neiromediatoriem utt. Manuprāt, Dievu un dievišķo nav nepieciešams izskaidrot vai paskaidrot līdz galam un zinātniski. Taču – neliegšos – es daudzus gadus rakņājos un pētīju enerģiju tēmas arī no teorētiskās puses, jo līdz izzināmajai robežai man vienmēr ir gribējies zināt un saprast – kas lācītim vēderā. Un – kas tad īsti tas ir, ko es redzu vai jūtu?

Šodien man šķiet, ka veselības un līdzsvara atslēdziņa ir apslēpta dažādu jau pastāvošu zināšanu apvienošanā, savienošanā, integrēšanā un “apgreidošanā”. Un visvairāk tā slēpjas praksē, kurā mēs dažādi pētām un darbojamies ar sevi visa mūža garumā. Tieši mūsu pašu pieredzē slēpjas laimes atslēdziņa un zelta un dimanta kalni.

Pamazām un pakāpeniski mēģinot savienot izpratni par muskuļiem – to hiper- un hipotonusiem, par kauliem, par fascijām un šūnām kā informācijas nesējiem, jau daudzus gadus atpakaļ es uzsāku pētīt un studēt arī to, ko par enerģiju un enerģijām stāsta jogā, tradicionālajā ķīniešu medicīnā un citviet. Kā tas viss ir saistīts?

Tēma, ar kuru biju un joprojām esmu pamatīgi aizrāvusies, ir cilvēka meridiānu jeb enerģijas kanālu sistēma. Tā, kura nāk no tradicionālās ķīniešu medicīnas, un tā pati, kura ir saistīta ar chi (cī) enerģiju, ar pieciem dabas pirmelementiem, cilvēka emocijām un orgāniem. Būtībā – viena no pirmajām strukturētajām un dziedināšanā praktiski lietojamajām psihosomatikas sistēmām. Tā pati, kuru savā praksē lieto arī kustību ārsti un fizioterapeiti, kuri izmanto kinezioloģisko muskuļu testēšanu.


Meridiānu tēmā man ļoti vajadzēja palīgus, kas sākumā paskaidro un parāda praksi. Man bija par grūtu to mācīties pašai, no grāmatām vai video rullīšiem. Un tā nu es tajos laikos, “kad vēl kliņģerlietiņš lija” – laimīgi trallinādama apceļoju visforšākos pasniedzējus Vācijā un Šveicē, kur liku kopā lielo puzli – chi joga, yin joga, kinezioloģija – muskuļu un fasciju tonusi un netonusi un to saistība ar mūsu orgānu veselību.

Turpat arī emocijas un to iedarbība uz muskuļu un fasciju savilkumiem. Par skumjām un plaušām, par aknām un dusmām, par agresiju un sirdi, par žēlošanos un kuņģi, par skumjām un nierēm. Un meridiāniem, kas kā upes to visu savieno. Par pārāk karstām emocijām kā enerģijas pārlieku izšāvējām un sastinguma stāvokļiem, kas enerģijas plūsmu un veselību bloķē un bremzē. Un vēl un vēl, un vēl..... aizraujoši un joprojām ļoti, ļoti interesanti! Mācību un izpētes materiāls visam mūžam.

Un vēl par to, ka mēs nevaram visu uz visiem attiecināt vienādi. Jo mēs esam ļoti, ļoti dažādi. Un, ka pasaulē nav neviena speciālista ārpus mums pašiem, kas mūs vienreiz “nolasīs” un izdziedinās no malas, un tā tas paliks uz visiem laikiem. Ka mēs varam pieņemt tādu palīdzību krīzes brīdī, taču pašizpēte un regulāra sevis enerģētiskā un fiziskā pieregulēšana ir mūsu katra paša atbildība visa mūža garumā.

Bet šodien, vēla rudens dienā, kas jau pusdienas laikā izskatās pēc novakara, šķirstot grāmatu un materiālu kaudzes un grimstot vieglā nostaļģijā, vienlaikus iegrimstu arī lielā labpatikā, mierā un harmonijā. Tieši tajās sajūtās, kuras mūsos atveras un mūs caurstrāvo tad, kad iegrimstam maigajā un dziļajā yin jogas praksē.

Jaunajā online ķermeņa prakšu kursā “ZIEMAS MIERA PRAKSES” pirmo reizi būs pozu virknes, kas būvētas, balstoties meridiānu sistēmā. Ar nolūku harmonizēt dažādus emocionālos stāvokļus un tiem piesaistīto orgānu veselību. Kopumā kurss būs tāda pamatīga, dziļa un ziemīga iegremdēšanās. Un katras nodarbības noslēgumā Anta Eņģele nāks studijā un baros mūsu dvēseles, dziedot 15 minūšu garus relaksāciju mikrokoncertiņus.


Paralēli šim kursam notiks vēl viens online prakšu kurss – tāds, kurā izkustēties mundrāk. Tā nosaukums ir FASCIJAS UN SPIRĀLES. Tur iedarbosimies uz miofasciālajiem meridiāniem un uz visu mūsu fasciju ķermeni dažādos veidos.

bottom of page