top of page

Stresa un sāpju atbrīvošanas prakse. Yin yoga (iņ joga)

Lai rastu kaut daļēju atbildi uz jautājumu – kāpēc pēdējo pāris gadu laikā YIN YOGA burtiski sprādzienveidā pārņem jogas pasauli, tapis šis ieskats YIN YOGAs vēsturē un nozīmē. Kā ievads gariem, dziļā pašizpētē balstītiem teorētiskajiem un praktiskajiem semināriem un citām YIN YOGA nodarbībām.


Uzsākot jogas praksi vai ejot kādā no jogas atzariem dziļāk, cilvēka prātam rodas vairāki jautājumi. Un tas ir pavisam saprotami. Arī jogas svētajos rakstos – Pataņdžali jogas sūtrās sadaļā, kas veltīta cilvēka paškopšanai – ķermeņa un prāta tīrīšanai, mēs atrodam sadaļu, kas sanskritā tiek dēvēta par Svadhyaya – pašizpēte. Un, lai veiktu padziļinātu pašizpēti, cilvēka prāts top īpaši ziņkārīgs un vēlas saprast – kas tas ir par instrumentu un kur tas ir radies, ar kura palīdzību es un cilvēka ķermeņi tiks pētīti un izzināti?

Tradicionālā HATHA joga, kura jogas praktiķim piedāvā 84 jogas ķermeņa pamatpozas jeb āsanas, savā ziņā ir uzskatāma par YIN YOGAs izejvielu jeb pirmsākumu. Jo tur atrodamās meditācijai paredzētās ķermeņa pozas atrodamas arī YIN YOGA praksē – pamatīgi variētas un pielāgotas cilvēka ķermenim šodien.

Kā rāda burtiski pašos pēdējos gados veikto zinātnisko pētījumu rezultāti, YIN YOGA prakses bāze rodama arī 5000 gadu senā pagātnē – viedumā, Visuma jeb kosmiskās zināšanās par to, kā būvēts, kā darbojas un kā slimību gadījumos ir ietekmējams cilvēka enerģētiskais ķermenis. Tas, kurš sastāv no gaismas. Tas, kuru caurauž meridiānu jeb gaismas kanālu sistēma, veidojot cilvēka enerģētisko anatomiju.

Zinātne šodien (beidzot!) “sadodas rokās” un uzrāda absolūti fascinējošas un cilvēka materiāli domājošajam prātam labi saprotamas kopsakarības fasciju (smalko, muskulāro saistaudu) un meridiānu (gaismas kanālu) sistēmās. Šie pētījumi pēdējo 6 – 10 gadu laikā aktīvi tiek veikti zinātniskās pētniecības institūtos visā pasaulē un ar aizrautību apspriesti lielos, starptautiskos kongresos, kuros piedalās fizioterapeiti, kustību terapeiti, sporta ārsti un arī jogas skolotāji – visi, kam interesē cilvēka fiziskā ķermeņa kopšana, uzturēšana, attīrīšana un atbrīvošana no sāpēm.

Fiziskā ķermeņa sāpēm iemesls ir gan uzkrātie emocionālie stresi, gan dažādas fiziskās traumas – sporta/deju traumas, jogas traumas, negadījumu sekas, disku trūces, pēcoperāciju sāpes, sāpes un savilkumi, kuri veidojas, sākot ar 30 gadu vecumu, fiziskajam ķermenim pakāpeniski novecojot utt. u.c.

Vācijā vadošais fasciju arhitektūras pētnieks ir Roberts Šleips (Robert Schleip) un viņa komanda. Aizrautīgs, ar jaunajiem atklājumiem pilnībā pārņemts cilvēks, kurš ne tikai teorētiski, bet arī fiziski praktizē un eksperimentē Vācijas pilsētā Ulmē – tur esošajā zinātniskās pētniecības institūtā. Šleips ir arī manu YIN YOGAs skolotāju padomdevējs. Cilvēks, kura vārds un kura komandas veikto pētījumu rezultāti izskan starptautiskos zinātniskajos kongresos. Cilvēks, kurš atklāj informāciju par to, kā mēs esam būvēti fiziski un enerģētiski, – ko iespējams izzināt, izpētīt un saprast arī katram, kurš praktizē YIN YOGu. Katram, kurš nav zinātnieks un vēlas uzturēt savu ķermeni iespējami elastīgu un brīvu no sāpēm visa mūža garumā. Un izprast – kā un kādēļ tas viss funkcionē.


Jogas atzaru, kurš veic dziļu un iespaidīgu cilvēka fasciju “treniņu”, tā ļaujot viņam atbrīvoties no piesārņojuma un sāpēm, sauc par YIN YOGA.

To, kas notiek šodien, apkopojot visas šīs zināšanas un zinātnisko pētījumu rezultātus, mēs varētu dēvēt arī par revolūciju vai apvērsumu, kurš pilnībā maina izpratni par dažādām ķermeņa terapijām un sāpju profilakses un mazināšanas metodēm.

Kā vienu no cilvēka pašterapijas jeb pašdziedināšanas atzariem šajā kontekstā mēs pilnīgi ikviens (arī iesācējs, arī kāds, kurš cieš spēcīgas vai regulāras sāpes savā ķermenī, arī pieredzējis jogotājs) varam praktizēt YIN YOGA. Jogas atzaru, kuru iespējams veikt saudzīgi un maigi, izraisot tūlītēju un ļoti dziļu fizisko un mentālo pēcefektu. Un ar laiku, ar gadiem pakāpeniski sajūtot spēcīgas ķermeņa un emocionālās izmaiņas, kuras šī jogas atzara prakse atnes.

Ir kāds stāsts, kuru man nācies vairākkārt uzklausīt no saviem YIN YOGA skolotājiem, un kuru labprāt izstāstīšu arī jums! Par YIN YOGAs pēdējo laiku vēsturi jeb izcelsmi mūsdienās. Es vispirms no sirds atvainojos visiem iesaistītajiem cilvēkiem, ja šie stāsti, kas klejo no mutes mutē, ar laiku transformējas un deformējas. Bet doma ir vienkārša.

Tālajā Amerikā, Montanā dzīvo kāds automehāniķis Paulie Zink, kurš, strādādams savā darbnīciņā, brīvajā laikā ir arī izcils kung fu cīņas meistars. Turpat Amerikā dzīvojošais Paul Grilley, kurš savulaik strādāja kā Ashtanga un Bikram jogas skolotājs, reiz ieraudzīja Paulie Zink televīzijā un jutās gandrīz šokēts, redzot viņa neticamo lokanību. Šodien nevienam nav noslēpums, ka aktīvo jogas atzaru praktizētāji, un jo īpaši jogas skolotāji, mēdz piedzīvot vieglākas un smagākas ķermeņa traumas, kas ierobežo viņu kustīgumu. Tas ir cits stāsts. Bet stāstam par Paulie un Paul ir brīnišķīgs turpinājums. Abi vīri satikās, un šīs tikšanās iesēja pirmās sēklas YIN YOGAs tālākajai augšanai visā pasaulē.

Tālāk jau Paul Grilley kopā ar savu sievu Suzzie devās pie Dr. Hiroshi Motoyama Japānā, lai padziļināti apgūtu cilvēka enerģētisko anatomiju – meridiānu teoriju un sistēmu.Tad savienoja jogas anatomijas, jogas āsanu un meridiānu sistēmas zināšanas, un izveidoja jogas atzaru YIN YOGA. Un kopš tā laika Amerikas un nu jau arī Eiropas jogas studijas pārpludina YIN YOGA, par kuru sajūsmināts var būt katrs, kas ļauj sevī atklāties tās dzīlēm.

Šodien šīm visām zināšanām ir pievienojusies arī izpratne par fascijām – cilvēka smalkajiem, muskulārajiem saistaudiem, kas izskaidro cilvēka prātam sākotnēji grūti saprotamo. To, ka mūsu fiziskie ķermeņi vada gaismu. Un to, ka cilvēks pats saviem spēkiem var regulēt sevī esošos gaismas plūsmas traucējumus, izmantojot YIN YOGA praksi. Apgūstot šīs prakses pamatus un kopsakarības, to ir vienkārši veikt arī vienatnē, vai YIN YOGA PĀRU praksēs – divatā. YIN YOGA, tāpat kā ikviena cita prakse, līdzās priekam un aizrautībai, neatlaidīgi pieprasa arī ilgstošumu, pacietību un regularitāti. Un ir tā visa vērta!


Man yin jogas apguvi gribas salīdzināt ar puzles likšanu. Katrs gabaliņš prasa laiku – tā atrašana, ielikšana, tā jēgas ieraudzīšana. Tas ir ilgstošs un aizraujošs process. Atklājams tikai pašam caur sevi.

Lai atvieglotu patstāvīgo YIN YOGA praksi, YIN YOGA BĀZES KURSA dalībnieki arī online kursā saņem izprintējamu “grāmatiņu” – izsmeļošu "darba materiālu", kurā līdzās meridiānu sistēmas atspoguļojumam ir arī vairākas, profesionāli izstrādātas, YIN YOGA pozu virknes – konkrētu emociju un orgānu sistēmu funkciju balansēšanai.

Šodien es esmu priecīga nodot šo jogas atzaru tālāk – cilvēkiem pie mums, tepat Latvijā! Lai katram, kurš to vēlas, būtu iespējams iegūt jaunu sevis paša apzināšanās, attīrīšanas, atjaunošanas un atveseļošanas instrumentu, kura lietošanai nepastāv nekādi ierobežojumi!

bottom of page