top of page

Muskuļu maskas uz cilvēku sejām

Vai jūs esat pamanījuši, ka pusmūžā un īpaši vecumā uz cilvēku sejām izveidojas tāda kā maska? Tā pauž cilvēka bāzes emocijas – dusmīgs, priecīgs, bēdīgs, nobijies, labsirdīgs, apvainojies, augstprātīgs, izbrīnījies un tādā garā. Šo muskuļu masku dzīves gaitā izveido emocijas, kuras cilvēks visbiežāk jūt un sevī nēsā.


Izņemot košļāšanas muskuļus, visi pārējie mūsu sejas muskuļi ir ļoti kustīgi un tos sauc par mīmikas muskuļiem. Mīmika ir svarīga lieta, jo palīdz mums dzīvot sociālajā vidē un signalizē citiem par to, kas ar mums notiek. Taču emocijas, kuras gadiem iestrēgst un nosēžas cilvēkos, nespēdamas izkļūt no ķermeņa, nepārtraukti ieslēdz jeb darbina tos mīmikas muskuļus, kas ir saistīti ar konkrēto emociju. Līdz tā kļūst par sastingušu cilvēka pamatizteiksmi jeb muskuļu masku.

Tāpēc līdzās sejas prakšu vingrinājumiem un masāžām, kas sastingušo masku patiešām atmaidzina, cilvēkiem, kas vēlas nēsāt gaiša, priecīga vai vismaz mierīgi nosvērta cilvēka masku, fiziskās sejas prakses iesaka savienot ar psihoterapeita apmeklējumu un citām iekšējā stāvokļa gaišināšanas praksēm. Citādi izmaiņas ar vingrinājumiem nav tik efektīgas un noturīgas, kā gribētos.


bottom of page