top of page

Meridiānu joga

Cilvēka enerģētiskā anatomija


Klasiskā hatha joga stāsta par enerģētisko kanālu tīklojumu cilvēka prāniskajā jeb ēteriskajā ķermenī un min konkrētu to skaitu – 72 000. Hatha stāsta arī par trīs galvenajiem – lielajiem enerģētiskajiem kanāliem – Idu (mēness), Pingalu (saules) un Sušumnu – centrālo enerģētisko kanālu.



Tradicinālā Ķīniešu Medicīna aptuveni pirms 5000 gadu ir izveidojusi pavisam konkrētu mācību par meridiāniem – enerģētiskajiem kanāliem, kuri caurauž cilvēka organismu, un šī koncepcija šodien tiek integrēta arī jogas praksē.

Atšķirībā no jogas informācijas avotiem, meridiāni ķīniešu rakstos tiek aprakstīti ļoti sīki un konkrēti. Un vēl vairāk – tā ir vesela, ārkārtīgi detalizēta un arī sarežģīta – uz cilvēku dziedināšanu vērsta sistēma.

Apkopojot šo informāciju, tai klāt pievienojot arī kinezioloģijas (zinātne par to, kā cilvēka muskuļi runā zemapziņas valodā, un par muskuļu saikni ar pārējām cilvēka organisma sistēmām un orgāniem), kā arī spirāldinamikas un citu, mūsdienu zinātnes un pētījumu rezultātos balstītus faktus, pēdējos gadu desmitos pasaulē veidojas tādi jogas atzari kā CHI YOGA, YIN YOGA un vēl citi atzari, jeb vienkāršiem vārdiem – meridiānu joga.

Meridiānu joga ir ķermeņa jogas prakses atzars, kurā ir integrētas Tradicionālās Ķīniešu Medicīnas zināšanas par cilvēka meridiānu sistēmu un tās saikni ar cilvēka veselību.


Kas ir meridiāni?


Cilvēka organisms nepārtraukti piedzīvo dažādu iekšējo enerģētisko ciklu nomaiņu, tieši tāpat, kā tas notiek dabā. Cilvēks ir pieslēgts, saslēgts ar kopējās enerģijas un dažādo dabas un Visuma ciklu plūsmu, pats būdam lielās plūsmas mazā kopija.

Dzīvības enerģija – kī, cī (chi), prāna jeb gaisma, cilvēkā plūst cauri meridiāniem, kuri caurauž visu organisma ēterisko ķermeni. Lielākoties meridiāni atrodas tuvu ādai un akupresūras punktu vietās iznāk ādas virspusē. Meridiāni nodrošina saikni starp dažādām cilvēka ķermeņa struktūrām un orgāniem.

Meridiāni veido noslēgtu „meridiānu rites” sistēmu, kura darbojas pēc konkrētām likumībām. Šo sistēmu varētu salīdzināt ar ielu satiksmi, kuru noteiktos punktos iespējams ietekmēt/organizēt. Akupresūras punkti, kuri atrodas uz meridiāniem un kurus ir iespējams ietekmēt sildot, masējot un stimulējot ar adatu, ir kā luksofori ielu satiksmē, kas nodrošina un atjauno kopējās sistēmas saskaņotu darbību.

Meridiāni ir enerģētiskie kanāli, pa kuriem plūst dzīvības enerģija. Meridiānu var salīdzināt ar upi. Ja tās gultne ir tīra, ūdens tajā plūst brīvi. Ja upi pieber ar akmeņiem jeb piesārņo, veidojas sastrēgums. Gaismas sastrēgums meridiānā veido slimību.

Dziedniecība, tajā skaitā jogas prakse, kura balstīta meridiānu mācībā, visbiežāk nodarbojas ar 12 galveno un divu centrālo meridiānu plūsmas regulēšanu, atjaunošanu un harmonizēšanu.

24 stundu laikā enerģija izplūst cauri visai cilvēka meridiānu sistēmai. Tas nozīmē, ka enerģijai ir nepieciešamas apmēram divas stundas, lai izplūstu cauri vienam konkrētam meridiānam, jeb precīzāk būtu sacīt – meridiānu pārim.

Meridiāni ir piesaistīti galvenajiem orgāniem, kuri atbild par cilvēka dzīvības funkcijām un par nepārtrauktu līdzsvara/harmonijas/veselības uzturēšanu organismā.

Lai gan meridiāniem ir doti konkrētu orgānu nosaukumi, meridiāns šo orgānu ar enerģiju apgādā tikai 20% apmērā. Pārējie 80% ir saistīti ar citām cilvēka organisma struktūrām, kā arī ar cilvēka emocijām.

Vēl šo sarežģīto un fantastiski iedvesmojošo sistēmu varētu salīdzināt ar upju tīklojumu, kurš saplūst jūrā – divos centrālajos meridiānos, kuri plūst pāri cilvēka ķermeņa mugurkaulam un ķermeņa priekšpusei.

Meridiāni ir piesaistīti arī konkrētiem dabas elementiem, kuru mijiedarbība nodrošina līdzsvaru jeb organisma homeostāzi. Dienas laikā, viena pēc otras, cilvēkā aktīvas ir visas enerģijas.

Jo sarežģītāka ir informācija, kurā balstīta kāda dziedināšanas sistēma, jo mazāk cilvēkam spēj sniegt tikai teorētiskās zināšanas par to. Pašizpēte notiek prakses laikā, kuras iedarbību pēc tam iespējams analizēt, lasot vai runājot par to no teorijas viedokļa. Caur savu pieredzi.


bottom of page